Здравословни ползи от СПА съоръженията

Спа центровете  са чудесен начин да се отпуснете и да се заредите. С натоварения и забързан начин на живот, който водим, е важно да отделяме малко време за себе си, за да се освободим от стреса.

Едни от най-популярните спа съоръжения са сауна, джакузи, термални лежанки, парна баня и римски басейн. Всички те имат различни положителни ефекти върху нашите тела и умове.

Сауната е малко помещение, предназначено за релакс. Температурата е в диапазон между 70°C до 100°C. Топлината, генерирана в сауната, увеличава кръвообращението и отпуска напрегнатите мускули, което помага за намаляване на стреса и безпокойството.

Освен това помага за детокс на тялото, подобряване на сърдечно-съдовото здраве и дори  дълголетие.

Джакузито е отопляем басейн или вана с водни струи, които осигурят изживяване, подобно на масаж. Доказано е, че то намалява мускулното напрежение и болезненост, подобрява кръвообращението и облекчава стреса. Също така джакузито има положителен ефект върху кожата – отпушва порите и я поддържа здрава.

Термичните лежанки обикновено са изработени от керамика или камък, който се нагрява, осигурявайки първокласен релакс. Те са особено полезни за хора, които страдат от болки в ставите, тъй като топлината  помага за намаляване на възпалението и подобряване на кръвообращението. Освен това те могат да помогнат за облекчаване на стреса и да подобрят качеството на съня.

Парните бани са подобни на сауните, но използват влажна топлина, а не суха. Влажната среда в парната баня помага за отваряне на дихателните пътища, което е особено полезно за хора с респираторни проблеми. Парата също помага за детокс на организма, облекчава мускулното напрежение и болезненост.

Римските басейни са големи, отопляеми вътрешни басейни с диапазон от температури, осигуряващи релаксираща среда за плуване, почивка и общуване. Те са особено полезни за хора с болки в ставите или проблеми с мобилността, тъй като престоят във водата може да помогне за намаляване на натиска върху ставите и мускулите. Освен това римските басейни се използват за хидротерапия, която облекчава стреса.

В допълнение към предимствата, изброени по-горе, всички тези СПА съоръжения подобряват общото благосъстояние, намаляват стреса и подобряват качеството на съня. Отделяйки време да посетим СПА център, се грижим за нашето физическо и психическо здраве,което води до по-балансиран и пълноценен начин на живот.

Leave a Comment